• beleef Friesland
 • Die Nordsee GmbH
 • EDR
 • INTERREG
 • INTERREG Deutschland Nederland
 • Marketing Groningen
 • Niedersächsisches Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Vekehr
 • Provincie Drenthe
 • Provincie Fryslân
 • Provincie Groningen
 • Wattenmeer – Weltnaturerbe
 • « „Reisdagboek

  26 maart 2013, Ineke Noordhoff verkent de Waddenzee vanuit Lauwersoog.

  Er is te weinig water voor de Boschwad: ‘We lopen nu vast’

  26. March 2013

  Varen over het dynamische Wad is echt avontuurlijk. Schipper Louis de Jonge maakt aan het begin van het seizoen altijd vijf dagen vrij om het gebied te verkennen, want met een boot vol gasten wil hij niet in problemen komen. Waddenbiograaf Ineke Noordhoff voer een dag met de Boschwad mee.

  Het water is zeer laag, ongeveer  60 cm lager dan normaal door de aanhoudende oostenwind als we wegvaren uit Lauwersoog. Dat extreme tij maakt deze verkenningstocht extra spannend. Tot Engelsmanplaat is de vaargeul breed en veilig, maar zodra we de noordpunt van deze zandplaat slechten, komen we op een ‘onbegaanbare route’ volgens de officiële kaarten. De Jonge heeft het idee dat de geul er afgelopen winter dieper is geworden, zodat er mogelijk een nieuwe vaarroute voor hem binnen bereik is gekomen.

  In de stuurhut wisselt De Jonge met zijn mede-schipper George Smallenbroek continu informatie uit: over hoe de diepte is veranderd ten opzichte van vorig jaar en waar ze vorig jaar bij hoog water de doorsteek maakten. Ze draaien continu aan het grote stuurwiel en duwen de gashendel vooruit of terug.

  Plots voelen we dat het tempo uit de boot raakt. ‘We lopen nu vast’, zegt De Jonge onderkoeld. We liggen net noordelijk van Engelsmanplaat waar eerder geen doorgang was. De schippers houden precies bij waar we  varen – en waar het niet meer lukt. Uiterlijk is De Jonge super rustig, maar als de boot ongewenst stil ligt, steekt hij snel een nieuw shag-sigaret  op. Omdat het opkomend tij is, drijft de boot weer na een paar minuten.  ”We moeten bij de betonning zien te komen.” Inderdaad, want morgenochtend staan er dertig passagiers op de steiger die met deze boot  naar Rottumeroog willen, de eerste Waddentocht van 2013. Twee eerdere dagtochten gingen niet door omdat er te weinig water in de Waddenzee stond, want op weg naar Rottumeroog moeten diverse ondieptes gepasseerd worden.

  Zodra de Boschwad weer vrij is, varen de schippers nog wat heen en weer om te meten op welke plaats de doorgang het diepst is. Beiden leggen ze op hun eigen laptop de route vast. Ondertussen wijzen ze elkaar op verwaaiende golven. Daar waar de zee de lucht in geblazen wordt tot een fontein van fijne druppels, liggen ondieptes. Aan de noordkust van Engelsmanplaat zijn al kleine duinen gevormd, zien we. Ze zijn hoger dan vorig jaar: ‘Vermoedelijk is de zee er de hele winter niet overheen gespoeld’, zegt De Jonge. ‘We moeten daar tussendoor’, wijst hij. Met horten en stoten ronden we de noordpunt van Engelsmanplaat.

  Op de oostpunt van Ameland legt Smallenbroek de boot met zijn neus tegen het zand, zodat Bram Adema van de Pierewaai van boord kan. Het zeewater komt net niet zijn kaplaarzen in als hij met een grote stap van de scheepstrap het water in stapt. Adema gaat de wandelroute op Ameland verkennen. Ook hij wil vantevoren weten hoe het gebied erbij ligt, waar je kunt doorsteken naar het strand of een snelle terugkeer naar de boot kunt forceren, voordat hij met een groep toeristen het gebied in gaat. Net als de schippers is hij ervan doordrongen dat op een Waddentocht de zee en het weer de sfeer bepalen – en zo hoort het ook als je de wildernis gaat beleven. Vandaag is de wind ijzig koud en kleurt het water vuil grijs. Het zand vliegt over de plaat en snijdt door je vel. Hier ervaar je de kracht van de elementen. Hier voel je je even onderdeel van een wereld die gedomineerd wordt door de natuur.

  Met deze noordroute is deze wildernis-ervaring net weer iets aantrekkelijker geworden: moest je eerder voor de waddentocht Ameland/Engelsmanplaat vanuit Lauwersoog twaalf uur uittrekken in verband met het tij, nu is dat zo’n tien uur geworden. Eerder moest de Boschwad zowel op de heen- als de terugweg zuidelijk langs de zandplaat varen. Nu dit jaar ook de noord route langs de Engelsmanplaat gevaren kan worden, is de tocht ook gevarieerder.

   

   

  De Boschwad en de Noordster doen in het seizoen diverse tochten waar het publiek op kan inschrijven. Sommige tochten gaan naar Rottumeroog, andere naar Simonszand of Engelsmanplaat al dan niet in combinatie met een bezoek aan de oostpunt van Schiermonnikoog dan wel Ameland. 

  De stuurhut.

  Acht ogen kijken mee naar de meters in de stuurhut en de golven daarbuiten. Van links naar rechts: Smallenbroek, De Jonge, Drent en Adema (vlnr)

  Tags: , , , , ,

  Kommentare