• beleef Friesland
 • Die Nordsee GmbH
 • EDR
 • INTERREG
 • INTERREG Deutschland Nederland
 • Marketing Groningen
 • Niedersächsisches Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Vekehr
 • Provincie Drenthe
 • Provincie Fryslân
 • Provincie Groningen
 • Wattenmeer – Weltnaturerbe
 • « „Reisdagboek

  6 april 2013 Ineke Noordhoff beklimt de toren van Hornhuizen, foto Ingrid Slager

  Het licht is er zo mooi

  08. April 2013

  Het torentje van Hornhuizen blinkt geel in de zon, het rode hoedje koket erbovenop. In de nok zwaaien een paar armen heen en weer van enthousiaste dagjesmensen. Vanuit de toren in Hornhuizen kijk je uit over de Waddenzee, je ziet Schiermonnikoog liggen en even oostelijker Simonszand, Rottumerplaat en Rottumeroog. Vanaf deze niet eens zo heel hoge toren zie je zelfs ver voorbij de eilanden de Noordzee eindeloos uitgestrekt liggen. Wat de foto al laat zien is in werkelijkheid nog veel meer waar: het licht is hier zo mooi.

  Strakblauw is hier ook echt strakblauw. Dit is hetzelfde effect als op Waddeneilanden en in Zeeland. Het licht waar schilders op af komen – en in het verleden ook altijd op af kwamen. Dit is het geheim van de Wadden. Een geheim dat zich zo lastig laat vangen op een doek of op fotopapier, maar dat je voelt, ziet en ervaart als je rondloopt in het Waddenland.

  Tachtig kilometer Waddendijk heeft de provincie Groningen. Tachtig kilometer uitzicht over het Wad en de Dollard, eerst de kwelders, dan de Waddenzee en daarachter de platen en eilanden.

  Vanaf de toren van Hornhuizen is het hooguit een kilometer wandelen naar de Ommelanderzeedijk. Maar waar is de openbare weg? Ik ga het uitzoeken en meld me binnenkort met een korte reportage.

   

   

   

  Tags: , , , , , , , , ,

  Kommentare