• beleef Friesland
 • Die Nordsee GmbH
 • EDR
 • INTERREG
 • INTERREG Deutschland Nederland
 • Marketing Groningen
 • Niedersächsisches Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Vekehr
 • Provincie Drenthe
 • Provincie Fryslân
 • Provincie Groningen
 • Wattenmeer – Weltnaturerbe
 • « „Reisdagboek

  19 april op de kwelder bij Hornhuizen; tekst Ineke Noordhoff, foto's Ingrid Slager

  Klaas Sijpkens: ‘Hier ervaar je dat je op de zeebodem loopt’

  20. April 2013

  Klaas Sijpkens komt graag op de kwelder. Hij geniet van de rust, de weidsheid en het licht dat hier aan de Groningse kust inderdaad prachtig is. ‘Hier ervaar je dat je op de zeebodem loopt.’ De Waddenzee komt dagelijks twee maal op visite en laat verse slib achter.

  Op 19 april 2013 is het aan de rand van de Waddenzee boven Hornhuizen echter zeer onrustig. Een enorme vrachtwagen die zijn bouwmateriaal heeft gelost, rijdt  langzaam achteruit over de dijk; op de kwelder staat een dragline bij de kronkelende sloot tussen het buitendijkse land van Klaas Sijpkens en zijn buurman. Dit gebied wordt tijdelijk bezocht door bouwmachines om een laarzenpad aan te leggen, zodat niet alleen de grondeigenaar maar ook anderen de kwelder kunnen bewandelen.

  ‘Dit beeld zul je nooit weer zien. Dus dat worden unieke foto’s ‘, zegt hij tegen de fotografe. Voor de bouwvakvakantie moet het werk klaar zijn. Dan liggen er bruggen over de dwarssloten en ligt er een openbaar wandelrondje van vier kilometer kwelder. Sijpkens heeft als voorzitter van de Vereniging van oevereigenaren veel tijd geïnvesteerd in het samenbrengen van de particuliere grondeigenaren, de natuurmensen en de ambitie om dit WaddenWerelderfgoed voor meer mensen beleefbaar te maken.

   

  Tags: , , , , , , ,

  Kommentare