• beleef Friesland
 • Die Nordsee GmbH
 • EDR
 • INTERREG
 • INTERREG Deutschland Nederland
 • Marketing Groningen
 • Niedersächsisches Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Vekehr
 • Provincie Drenthe
 • Provincie Fryslân
 • Provincie Groningen
 • Wattenmeer – Weltnaturerbe
 • « „Verhalen

  door Ineke Noordhoff, foto's Ingrid Slager

  Louis de Jonge: Waddentochten voor iedereen

  08. April 2013

  Louis de Jonge leeft met het tij. Hij is schipper van de Boschwad en vaart met groepen mensen over het Wad. Voor iedereen is zo’n tocht een fantastische ervaring en De Jong wil graag dat zoveel mogelijk mensen dat kunnen meemaken, daarom doet hij hard zijn best om de kosten zo laag mogelijk te houden. En dus leeft hij niet alleen met het tij, maar ook met een telefoonboekje vol vrijwilligers.

  Wanneer we ’s morgens wegvaren uit de haven van Lauwersoog hebben Gelte en Willy Drent de koffie al klaar. ‘Het wad is een prachtig natuurgebied, daarvan mag iedereen mee genieten’, vindt Gelte Drent.

   

  Het unieke van de Waddenzee is dat de zon er op de zeebodem schijnt. De zee tussen de Waddeneilanden en het vaste land is namelijk ondiep. Bij hoogwater lijkt het een gewone zee, met hier en daar een zandplaat, maar bij eb zie je een heel andere kaart ontstaan: dan kronkelen geulen tussen drooggevallen zandplaten door. De ondiepe Waddenzee wordt wel de kraamkamer van de zee genoemd. Jonge zeehonden dollen rondom de boot of liggen te luieren op de plaat. Wulpen laten hun melancholische roep horen voordat ze hun lange snavels in de bodem prikken op zoek naar pieren.

  We varen via de Zoutkamperlaag naar Engelsmanplaat. Vaak laat de schipper zijn gasten hier een uurtje ‘los’: deze plaat is niet al te modderig en de vogelwachters hebben in hun huisje op poten een klein informatiecentrum over de natuur. Vandaag varen we door naar het rif aan de noordkant van Engelsmanplaat om te kijken of hier een doorvaart mogelijk is naar de oostpunt van Ameland. Want ook daar wil de schipper aanleggen tijdens de Waddentochten komende zomer. Nou ja aanleggen: hij vaart de Boschwad met zijn neus tegen het zand, hangt een trap over de reling en laat de gasten van boord stappen. Vaak begint zo’n tocht dus al met natte voeten; maar dat is ook deel van het avontuur.

  Bram Adema, gids van waddentochten De Pierewaai die zich net als De Jonge voorbereidt op het seizoen waagt de gok: met zijn laarzen en regenbroek houdt hij het droog. De Hon ligt te blinken in de zon, hier en daar een frivole toef helmgras uit de losse duintjes waar het zand van wordt opgezwiept door de wind. Als we dichterbij komen blijkt het een hele klim om de jonge duinen te bestijgen. Zo’n strandwal zal er op zandplaten niet snel ontstaan, maar hier aan de Noorzeezijde van Ameland bouwt de wind ze op onder je ogen.

  Terug aan boord komen bij de warme soep de verhalen los. Over hoe de Boschwad soms toch vastloopt, want de zee sleurt ook zandstromen mee en de ondieptes verplaatsen zich daardoor met de regelmaat van de klok. Doorgaans is het geen ramp als het schip ‘omhoog loopt’ want met de vloed stijgt het waterpeil en komt de boot wel los. Maar soms – vooral met oostenwind – brengt ook de vloed niet genoeg water en dan is geduld het enige redmiddel. Met gasten aan boord neemt de schipper veel minder risico dan nu tijdens een proefvaart – maar het Wad is en blijft onvoorspelbaar dus zekerheid over het tijdstip van terugkeer is er nooit.
  Als we terugvaren en de nieuw ontdekte geul wederom hebben ‘genomen’, legt De Jonge het schip tevreden voor anker: etenstijd. Gelte en Willy hebben een kipschotel bereid die er goed ingaat.

   

  De Jonge heeft een nuchtere filosofie over zijn bedrijf en de vele vrijwilligers die helpen de tochten tot een succes te maken: ‘Je moet ieder in zijn waarde laten en zorgen dat mensen dingen doen die ze goed kunnen.’ Hij gebruikt niet veel woorden om zijn mensen aan te sturen: ze moeten zelf het werk zien en aanpakken. Zelf zit hij ook zo in elkaar. Na het eten stapelt hij de borden en brengt de afwas naar de keuken.
  Gelte is blij met zijn rol als vrijwilliger op het Wad, een gebied waar hij steeds opnieuw van geniet. Hij heeft wat hij noemt ‘de duisternis gezien’. Toen hij in 2004 zijn leven weer oppakte, gaf het werk op de Boschwad weer structuur aan zijn leven. Maar belangrijk is ook het contact met de gasten. ‘Als de mensen van boord gaan en ze geven je een hand om te bedanken voor de prachtige dag, dan zijn wij tevreden.’

  Met de Boschwad en de Noordster doet De Jonge dagtochten over het Wad. Meestal vanuit Lauwersoog, soms vanuit Noordpolderzijl.

   

  De Pierewaai organiseert uitjes in het Waddenland, individueel of met groepen.

   

  Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

  Kommentare