• beleef Friesland
 • Die Nordsee GmbH
 • EDR
 • INTERREG
 • INTERREG Deutschland Nederland
 • Marketing Groningen
 • Niedersächsisches Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Vekehr
 • Provincie Drenthe
 • Provincie Fryslân
 • Provincie Groningen
 • Wattenmeer – Weltnaturerbe
 • « „Verhalen

  Door Ineke Noordhoff, foto's Ingrid Slager

  Eric Neef: Even kijken op de dijk

  24. May 2013

  Je hebt niet veel nodig om vanaf de Groninger kust het Waddengevoel te ervaren, vindt Eric Neef. Hij is Regiomanager pr bij de ANWB in Noord-Nederland en heeft veel werk gemaakt van het waddenwandelen, een netwerk van knooppunten langs de kust. ‘De meeste mensen willen even de dijk op. Met een trappetje en een klaphek dat werkt, ben je al een heel eind. In deze regio zijn geen grootschalige toeristische voorzieningen nodig.’

  In de Eemshaven was jarenlang bijna niets te beleven. Toch stond er bij de dijk een patatboer die goeie zaken deed. ‘Waarom? Omdat iedereen even de dijk op wil om rond te kijken.’ Hetzelfde geldt voor de pier van Oterdum bij Delfzijl.

  Neef ziet de zeedijk als de breedste uitkijktoren ter wereld. Het Waddenland laat zich er goed beleven. De Groningse kust is een goed gebied om te wandelen, vindt hij. Friesland profileert zich als watersportgebied, Drenthe is de fietsprovincie, misschien moet Groningen zich als wandelgebied gaan neerzetten. ‘Je hoort de vogels, ervaart de enorme weidsheid om je heen, ziet prachtige wolkenpartijen; dat ken je toch alleen maar hier?’ Ook van de dorpsgeluiden kan Neef lyrisch worden. ‘Een boer die aan het werk is op zijn land, in de verte een dorpsharmonie. Ik voel me dan echt in een andere wereld. Stedelingen kennen dat toch niet?’

  Om lekker te wandelen langs de kust heb je niet veel voorzieningen nodig, maar wel een plek om te rusten en een kop koffie te drinken, ‘s avonds een bed en een plaats om te eten. Dat sluit goed aan op wat er in de dorpen aan de kust is en daarom is de ANWB met de Landschappen aan het werk gegaan om het wandelnetwerk te verlevendigen en de voorzieningen erop aan te sluiten. ‘Want je wilt natuurlijk niet dat de gasten voor een dichte deur komen te staan.’ Neef denkt dat de regio recreanten veel te beiden heeft: ‘Noord Groningen is geen streek voor massatoerisme maar er is wel ruimte voor kleinschalige recreatie. We zien het netwerk van wandelknooppunten als een soort ruggengraat voor het gebied. De wandelmogelijkheden vormen de kapstok waar lokale ondernemers hun aanbod aan kunnen hangen.’ Er zijn voorzieningen en aanlegpunten genoeg, maar een willekeurige B&B in een Noord-Gronings dorp heeft in zijn eentje niet wervingsmogelijkheden. Neef hoopt dat aanbieders elkaar meer gaan opzoeken en samen tot nieuwe arrangementen komen. De Groningse kust is bijvoorbeeld een landschap met veel Middeleeuwse kerken en oude orgels. Hij denkt dat er zeker emplooi is voor een meerdaagse wandelarrangement langs kerken en erfgoedlogies. ‘In Duitsland noemen ze dat kulturlaub. Dat is daar geweldig populair.’

  Het zal nooit druk worden aan de Groningse kust, maar dat is ook goed want de rust is de charme van het gebied. Toch is er met wandeltoerisme best iets goeds in de regio te bereiken. ‘Met wandelknooppunten kun je in de supermarkt in een dorp natuurlijk niet open houden. Maar door het wandelnetwerk zullen er wel vaker mensen langs komen die een zak appels meenemen of willen overnachten.’ Langs de Ommelanderzeedijk liggen krimpdorpen waar huizen leeg staan. Voor mensen uit de Randstad zijn zulke locaties juist heerlijk om tot rust te komen. ‘Waarom zouden we niet proberen om lege panden te huur aan te bieden voor toeristen?’

  Tags: , , , , , , ,

  Kommentare