• beleef Friesland
 • Die Nordsee GmbH
 • EDR
 • INTERREG
 • INTERREG Deutschland Nederland
 • Marketing Groningen
 • Niedersächsisches Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Vekehr
 • Provincie Drenthe
 • Provincie Fryslân
 • Provincie Groningen
 • Wattenmeer – Weltnaturerbe
 • « „Reisdagboek

  Swingen in oude Romaanse kerken

  9 juni Muzikale fietstocht Hoogeland

  09. June 2013

  Bijzonder toch dat Groninger Hoogeland.  Vandaag fietsten we van kerk naar kerk – met onderweg een stevige dosis muziek. De ene kerk is nog mooier dan de andere. De rood stenen bouwwerken zijn veelal uit de 13e eeuw! Een oude kerk is tot daaraan toe, op het Groninger Hoogeland kom je een hele krooi kerken tegen. Dat maakt fietsen erg leuk: door het Groninger land (fluitenkruid, oude zeekreken, grasland, akkers, koeien en fraaie luchten) van dorp naar dorp. En telkens weer verrast worden door een bouwwerk waar de mensen ruim 700 jaar geleden flink hun best op deden.

  Wij begonnen vandaag bij Oldenzijl (met koffie en een verse crêpe). Het warme koekje was net verorberd of Babz Mook verraste met haar warme en zuivere stem. Ze bracht soms gewaagde nummers ten gehore: Sting Moon over Bourbon street. Je moet maar durven. Haar lef is terecht!

  In Stitswerd was het swingen met Grensgeval in de Sint Gregoriuskerk – toch ook vermoedelijk uit de 13e eeuw. En o jee alweer snoeperij in Rottum. CanTina serveerde verrukkelijke lemontaart met echte frambozensaus. De blauwe regen vormde een perfecte inkadering van het landschap waarin dat heerlijks verorberd werd. Zonder zon maar met veel hartelijkheid van de gastvrouwen.

  Maar liefst negen kerken waren vol muziek tijdens deze Muzikale fietsroute. Het Hoogeland swingt, dat is wel duidelijk. Komende week ga ik meer werk maken van de muziek uit dit gebied tijdens de Ruige route (wandelen, fietsen en kanovaren langs de oude oevers van de Fivel). Volg daarom dit blog.

  Ook zonder de muzikale bemoediging van 9 juni 2013 is deze route zeer de moeite waard. Het open landschap is afwisselend: akkers en grasland worden doorsneden door kreken en kronkelsloten. Dit is een oud zeekleigebied. De dorpen liggen vaak op verhogingen (wierden) zie je al van verre ziet liggen. De kerktorens steken er  trots bovenuit. In de dorpen vormt de kerk telkens ook letterlijk een hoogtepunt. De meeste zijn gewoon open en als dat niet zo is, kunt u de sleutel bij een bewoner ophalen en als een ware kerkheer door het monumentale gebouw wandelen. De wierden en kerken rijgen zich aaneen door het machtige open landschap. Wacht niet maar pak de fiets en trek erop uit.

  PS Onderweg ook veel waddenwandelbordjes gezien.

   

   

   

   

  Kommentare