• beleef Friesland
 • Die Nordsee GmbH
 • EDR
 • INTERREG
 • INTERREG Deutschland Nederland
 • Marketing Groningen
 • Niedersächsisches Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Vekehr
 • Provincie Drenthe
 • Provincie Fryslân
 • Provincie Groningen
 • Wattenmeer – Weltnaturerbe
 • « „Verhalen

  tekst Ineke Noordhoff, foto's Ingrid Slager

  Heen en weer met het Lauwersveer

  13. June 2013

  ‘In 15 minuten breng ik je over het Robbengat naar Suyderoogh’, zegt Bernard Kloosterman trots. De havenmeester van Het booze wijf zal vanaf 20 juni af en toe het Lauwersveer gaan bedienen, de nieuwe veerdienst van Lauwersoog die op 7 juni werd gedoopt. Maar meestal zal een ander aan het roer staan, want Bernards eerste taak ligt in de museumhaven waar het een komen en gaan is van de bruine vloot en passanten. Rondom de moderne solarliner liggen botters, schouwen  en oude sleepboten.

  Normaal is Bernard Kloosterman als vrijwillige havenmeester uiterst streng: alleen schepen van meer dan vijftig jaar oud mogen in de museumhaven liggen. Achter een schiereiland met de zeilschool in de grote haven Noordergat liggen de moderne recreatieschepen. Maar voor het op zonnepanelen aangedreven fietsveer is een uitzondering gemaakt. De glimmend nieuwe aluminium veerboot ligt trots voor het terras van Het booze wijf – waar ’s zomers vele mensen neerstrijken. Het wordt komende zomer vast nog drukker nu je ook vanuit het verderop gelegen bungalowpark Suyderoogh met het veerbootje langszij kunt komen.

  De schepen hier in deze haven zijn ouder dan het land. Het Lauwersmeer is immers pas in 1969 ingedamd en drooggevallen. Kloosterman kan het zich nog herinneren. Hij werkte bij de buitendienst van de gemeente De Marne en in zijn vrije tijd wierp hij zijn hengel uit in het Reitdiep en de Lauwerszee. Het nieuwe land was eerst nog leeg – drooggevallen zandplaten. Met zijn kinderen kwam hij wel in het nieuwe land dat grensde aan zijn woonplaats Leens – aan de Groningse zijde. ‘In het begin vond ik er niets aan.’ Dat veranderde naarmate de oude zeebodem begroeid raakte. Hier en daar werd bos aangeplant, elders schoten vanzelf bomen op. Langzaam aan kwamen de toeristen naar de camping en de haven en kwam er levendigheid. Zestien jaar geleden stond het hem zodanig aan dat hij met zijn familie verkaste naar Lauwersoog, het nieuwe dorp midden in de vroegere Lauwerszee.

  Nog steeds woont Kloosterman met groot plezier in Lauwersoog. ‘We hebben soms de  reeën voor het raam’. Tien jaar geleden werd Lauwersmeer een Nationaal Park – een eretitel voor belangrijke natuurgebieden. Het wonen in de natuur veranderde zijn leven. Vroeg in de morgen pakt hij de fiets en met de verrekijker om zijn nek gaat hij erop uit. Hij is gaan houden van de rust en natuur. ‘Als ik een vogel zie of hoor wil ik weten wat het is.’ Wie in de haven een praatje met hem aanknoopt krijgt het laatste vogelnieuws gratis mee: de nachtegaal kwam dit jaar op 20 april aan en op 5 juni hoorde de havenmeester hem voor het laatst. Hij weet waar de koekoek zit, maar niet in welk nest die zijn ei gelegd heeft.

  Uitzicht vanuit de openbare luie stoel bij de haven.

  Het bos trekt hem altijd, maar tijdens zijn tochten pakt hij regelmatig de dijk mee. ‘Aan de achterkant van de dijk kun je zo mooi over het Wad uitkijken’, geeft hij zijn perspectief op de wereld. Bernard Kloosterman is namelijk een ‘landman’. De haven vindt hij een prachtig werkgebied. Altijd mensen om hem heen, en altijd wat te doen – passanten komen aan of er vertrekken groepen op een botter. En er is altijd wel iets te repareren of onderhouden aan de boten, de steigers en de technische voorzieningen eromheen. ‘Ik doe dit voor mijn plezier en kom zo onder de mensen’, vat hij zijn werk samen. De havenmeester stelt er eer in om de haven netjes te houden. Voor deze inspirerende plaats, vlak onder het Wad, is een wachtlijst. De havenmeester is daarom een geziene gast onder de schippers. Maar hij is genadeloos: boten moeten sowieso ouder dan 50 jaar zijn, maar ze moeten er ook een beetje netjes uit zien. ‘Daarom laat ik mensen altijd eerst een foto sturen van de boot voor ze toestemming krijgen om hier te liggen.’

   

  Tags: , , , , , , , , , , ,

  Kommentare