• beleef Friesland
 • Die Nordsee GmbH
 • EDR
 • INTERREG
 • INTERREG Deutschland Nederland
 • Marketing Groningen
 • Niedersächsisches Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Vekehr
 • Provincie Drenthe
 • Provincie Fryslân
 • Provincie Groningen
 • Wattenmeer – Weltnaturerbe
 • « „Reisdagboek

  tekst Ineke Noordhoff, foto Ingrid Slager

  Op de zon naar de overkant

  13. June 2013

  Vijftien minuten varen op zonne-energie en je bent van de ene landtong naar de andere. In Lauwsersoog is in het kader van ‘Kiek over diek’ een nieuw fietsrondje mogelijk. Op 7 juni werd het Lauwersveer gedoopt, met ingang van 20 juni  vaart het fietsveerpontje van Het booze Wijf in Lauwersoog naar Suyderoog. (Lees ook het interview met havenmeester Bernard Kloosterman op Wadden-wiki.)

  Wie fietst langs de Groninger kust is eigenlijk steeds in contact met water: de machtige Waddenzee, het Reitdiep, Eemskanaal, Winschoter kanaal, Schildmeer, Oldambtstermeer en nog veel meer. Wat is het dan enig om ook het water over te steken tijdens een tocht. In Lauwersoog is een nieuw veerpontje in gebruik genomen.

  Het opvallend gele dak vol zonnepanelen valt direct op in de museumhaven bij camping Lauwersoog. Als de zon zijn best doet, kan de pont het Robbengat over zonder brandstof te gebruiken en wanneer het regent staan de gasten droog. De met de hand gelaste aluminium catamaran kan twaalf fietsers tegelijk naar de overkant vervoeren. Trots ligt de fonkelnieuwe boot in de haven tussen de oude museumschepen. Wie aanmonstert kiest het ruimte sop met historische zeilboten en zeeslepers in het kielzog. DOEN!

  De moderne aluminium veerpont ligt tussen de historische schepen.

   

   

   

  Kommentare