• beleef Friesland
 • Die Nordsee GmbH
 • EDR
 • INTERREG
 • INTERREG Deutschland Nederland
 • Marketing Groningen
 • Niedersächsisches Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Vekehr
 • Provincie Drenthe
 • Provincie Fryslân
 • Provincie Groningen
 • Wattenmeer – Weltnaturerbe
 • « „Reisdagboek

  Tekst Ineke Noordhoff, foto's Ingrid Slager

  Toeristisch kronkelen over het getemde Reitdiep

  16. July 2013

  We zijn te gast op Emma, een gaaf gerestaureerde sleper van het Scheepvaartmuseum Groningen, en varen over het Reitdiep door de Groninger ommelanden. De Middeleeuwse kerken lijken hun nek omhoog te steken om ons op hun bestaan te wijzen. Emma vaart er statig langs, haar gasten riant uitzicht biedend op het landschap. Ooit was het Reitdiep de levensader van de stad Groningen naar de rest van de wereld. Vandaag de dag is de gekanaliseerde benedenloop van de Hunze vooral een waterloop die je langs de historische Groninger wierden voert.

  We varen dwars door de stad naar Garnwerd – waar een onthaal bij café Hammingh de historische lijn doorzet.

  Talrijke bruggen wijken als Emma komt aanvaren, de brugwachters hoffelijk knikkend naar de schipper van deze oude dame. Na het Groninger Museum komen we aan het Hoge der Aa de beschermingskade voor de stad. Aan de zuidzijde zijn de kades lager, daar mocht het zeewater vroeger bij vloed overstromen, maar dat was ver voor de buitenringse stadwijken werden gebouwd.

  Al varend aan boord van de bijna een eeuw oude kleine sleper trekt de geschiedenis van de stad en haar ommelanden aan ons voorbij. De zee die via dit diep naar de stad stroomde nam bij tijd en wijle flink de ruimte. Ze bracht de bewoners ertoe hun huizen op verhogingen te bouwen om droge voeten te houden. Deze wierden laten zich goed zien in het landschap net als een enkele oude stroomrand, waarmee de vloed ooit akkers en weiden overstroomde.

  Vandaag de dag is er geen eb en vloed meer in het Reitdiep. Schipper Hans Egberts van Emma ziet de zee echter terug in allerlei details. Hij kan boeiend vertellen over hoe deze rivier de stad Groningen ooit rijk maakte en hoe de mensen daarom hun best deden om het water bevaarbaar te houden. Tot dat halverwege de 19e eeuw niet meer lukte en het Eemskanaal/ Van Starkenborgkanaal de honneurs ging waarnemen. We kruisen dat kanaal pal na de sluis van Dorkwerd – waar we anderhalve meter gezakt zijn! Onze schipper is zeer alert als we deze scheepssnelweg oversteken want de beroepsvaart heeft er stevig de sokken in. Het is maar even en dan slaan we af naar de kronkelende binnenweg door het Groninger Ommeland in de richting van Zoutkamp: het wonderschone Reitdiep met zijn bruggen, zijlen en hoog gebouwde rood stenen kerken die nieuwsgierig hun kop boven de bomen uitsteken.

   

  Tags: , , , , , ,

  Kommentare